O Štrumpfovima

U jednoj dalekoj šumi nalazi se jedno malo selo. U tom malom selu među cvijećem, u kućicama koje liče na šumske pečurke, žive Štrumpfovi. Nitko ne može pronaći to selo ukoliko ga Štrumpfovi sami ne pozovu.

A tko su Štrumpfovi?

Visoki su kao tri jabuke, imaju plavu kožu i obučeni su u bijele hlače, a na glavama imaju bijele kapice. Svaki od štrumpfova ima neki dodatak koji identificira njegovu osobnost. Štrumpfovi imaju preko 100 godina. Vođa Štrumpfova je Papa Štrumpf, dobar i moćan čarobnjak koji je u listopadu 1958. god. napunio 542 godine. Međutim, Štrumpfovi nikad ne ostare. Beba Štrumpf će uvijek biti beba, a Štrumpfeta?? Pa... nju nikad nitko nije pitao koliko ima godina.

U selu Štrumpfova ne postoji novac, svatko radi onoliko koliko može i ono što najbolje zna, svatko uzima onoliko koliko mu je potrebno. Svi su složni, vole se igrati i svima pomagati. Zato se Štrumpfovi plaše ljudi. Jer znaju da je njima najvažnije da imaju što više novaca, da kradu jedni od drugih, da se svađaju...


Govore dijalektom koji forsira korištenje riječi "Štrumpf". Korijen riječi "Štrumpf" se koristi često kao imenica, glagol i sve između npr. "kakav štrumpfastični Štrumpf Štrumpfa preko mosta". Postoji više od 100 Štrumpfova u njihovom selu. Štrumpfovi žive miran život u harmoniji s prirodom.

Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom.

Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo.

Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip, a slavu su postigli u 80-im godinama kao crtani film. 2011 nam se ponovno vraćaju kroz igrano-animirani film "The Smurfs".

Napravljene su i dvije igrice Smurfs, Smurfs 2 i mnogobrojne igrice na internetu..